Categorieën
Geen categorie

Chemie uit de Action

Lijm waarop staat dat die alles lijmt, suiker speciaal voor het maken van suikerspins, glowsticks voor kinderfeestjes, milieuvriendelijke toiletverfrisser, … Allemaal heel makkelijk verkrijgbaar, niet duur, zeer herkenbaar voor leerlingen en er zit veel chemie aan. Dus … heel geschikt voor onderzoek- en ontwerpproefjes in de scheikundeles. Dat kon je prachtig zien aan de opbrengst van werkgroep Chemie uit de Action op de Woudschoten Chemie Conferentie 2016. De 36 scheikundedocenten en -TOA’s die daaraan meededen bedachten met veel enthousiasme en creativiteit talloze koppelingen van Action-producten met hun schoolvak. Zo maar een greep. Wat zit er in een make-up remover en hoe werkt die? Concepten als mengbaarheid, polair-apolair en oplosbaarheid komen vanzelf aan de orde. En het begrip concentratie kunnen leerlingen heel goed leren en toepassen in een onderzoek aan allesreiniger. En wat dacht je van de polymeerchemie in een studie naar bouncing putty? En trouwens, … zou je die bouncing putty kunnen verbeteren?

Niks nieuws
Eigenlijk is het niet een erg nieuwe gedachte. Al in mijn begintijd als leraar scheikunde kwam ik dit soort proefjes tegen. Chemie uit het keukenkastje, chemie uit het dagelijks leven of, even over grens, supermarket science. Op conferenties en studiedagen hielden we ons bezig met fosfaten in waspoeder, zaagden we tandpastatubes door en “wogen” we cola en cola light. Een prachtig boek was toen Chemistry in the marketplace geschreven door Ben Selinger, een naar ik me herinner, een consumentenchemicus. Ik heb de interesse voor deze chemie altijd gehouden en eigenlijk ook altijd gebruikt in al mijn werk.

Techniek
Zo ook weer toen ik me ging bezighouden met techniek op de basisschool. Ik hoorde veel als probleem dat je voor techniekonderwijs dure spullen nodig hebt. Dat triggerde me om te gaan kijken bij de Action. Was daar tegen betaalbare prijzen simpele techniek te vinden? Ja hoor, 10 helikoptertjes voor 49 cent, 15 glowstickjes voor 59 cent, een van-de-trap-af-loop-spiraal voor 59 cent en ga zo maar door. Voor 25 euro, had ik (inclusief een prachtige Actionboodschappentas) genoeg spullen om een heel stel workshops te geven voor TechniekTalent. Of een energizer voor de Technetkring Nieuwe Waterweg Noord. En op de NOT 2015 lukte het basisschoolleerkrachten om met z’n tachtigen goeie onderzoeksvragen te stellen bij een glowstick of een goed ontwerp te maken voor een propjesschietapparaat. En de boodschap is telkens: techniek is niet duur, techniek ligt bij de Action.

Chemie
Maar ik ben en blijf natuurlijk chemicus. Dus vroeg ik me bij het Action-shoppen telkens af of er nu ook chemie te vinden zou zijn. Genoeg voor een grappige workshop met bijvoorbeeld de chemici op Woudschoten Chemie. En zo gebeurde het. Met je chemiebril op zie je bij de Action ook weer veel chemie. Vraag je een beetje af hoe dingen werken, wees een beetje een etikettenfreak, kick wat op lijstjes met ingrediënten en heb interesse in gevaarsymbolen. Voor je het weet heb je je mandje weer vol met aanknopingspunten voor Action-chemie-in-de-les.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.